GASTRODROMIO EN OLYMPO: CREATIVE GREEK CUISINE AT LITOCHORO PIERIAS
Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε την Πιερία, την αγαπάμε λίγο περισσότερο: για τις δαντελωτές παραλίες του Αιγαίου, τα πανέμορφα γραφικά χωριά, τον κυρίαρχο Ολυμπο, τα αρχαιολογικά μνημεία, και φυσικά το φαγητό της. Στο γραφικό Λιτόχωρο, το καλό και ξεχωριστό φαγητό έχει ένα όνομα, το λένε Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω, και είναι ένα μοναδικό εστιατόριο, με Ελληνική δημιουργική κουζίνα, που έχει κερδίσει την καρδιά μας.
Every time we visit Pieria region at Northern Greece, we get to love it a little more, and the reason are numerous: the wonderful beaches at the Aegean, the picteresque villages, the unique Olympus mountain, the archaeological sights, and of course the food! At Litochoro, the gastronomy has one only name and it’s represented at the restaurant Gastrodromio, where you will taste unique creative Greek cuisine and it will catch your attention!
Ο σεφ Ανδρέας Γαβρής, αρχικά μηχανικός κι αργότερα εκτροφέας πουλιών, ως ένα περίεργο αγόρι του χωριού του, βρήκε σε ηλικία 35 ετών – ευτυχώς για κάθε αναζητητή γαστρονομικών περιπετειών – τον αληθινό του σκοπό, τη γαστρονομία.
Στο εστιατόριό του, ο Ανδρέας, ενσωματώνει στις συνταγές των προγόνων του σύγχρονες φόρμουλες και γεύσεις και το αποτέλεσμα είναι ασυνήθιστες γαστρονομικές περιπέτειες καθώς δημιουργεί πολλά παραδοσιακά πιάτα με ένα καινοτόμο twist! Παντρεύει τα τοπικά αγνά υλικά με τη γνώση του στη μαγειρική και τα πιάτα του σου μένουν αξέχαστα!
Created by the chef Andreas Gavris, previously a mechanic and a bird breeder, who at the age of 35 finally found his real love, the gastronomy. He blends beautifully modern cooking techniques in traditional recipes, and the unusual culinary dishes served offer a real experience. All local and fresh ingredients married with the know-how by Andreas, and the outcome is just memorable.
Οσα πιάτα δοκιμάσαμε μας μάγεψαν με την απλότητα, τη νοστιμιά και την πρωτοτυπία τους! Αρχίζοντας με την καλοκαιρινή σαλάτα, που δεν είναι μια απλή σαλάτα αλλά ένα πάντρεμα υπέροχων υλικών όπως Ξινοτύρι Πιερίας, ντομάτα, γλυστρίδα, τηγανιτές μπάμιες, κολοκυθάκι σουφλέ, βαλεριάνα και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Ναι, η περιγραφή δεν αρκεί, θα θέλατε να την δοκιμάσετε, σας εγγυώμαστε ότι είναι μαγική.
Το ίδιο η τριλογία Ελληνικών ορεκτικών, και το φανταστικό ριζότο μπουράνι, ένα πιάτο μοναδικό στην έμπνευσή του καθώς συνδιάζει Παραδοσιακό ριζότο με ελληνικό ρύζι, ελαιόλαδο και βούτυρο, κρεμμύδι, μανιτάρι, τοπική τσουκνίδα, παλαιωμένη γραβιέρα, πιπέρι,και λάδι τρούφας. Αν σας άνοιξε η όρεξη, σταθείτε, πιείτε λίγο κρασί κια συνεχίζουμε την περιγραφή, γιατί η γαστρονομία εδώ δεν τελειώνει. Το ίδιο και η ατελέιωτη λίστα κρασιών!
We had the fortune to try many of the Gastrodromio tastes. and we were so pleased and fascinated. The simplicity and the creativity is so obvious in every dish. The summer salad with fresh greens, Xinotyri cheese, and fried okra is just ideal to start your meal. The trilogy of Greek meze, and the truffle bourani risotto with matured graviera cheese offered us a great start, accompanied by excellent white wines. The list is endless and very well selected.
Ακολούθησε το πιάτο ποίημα, αυτό το μαμαδίστικο αλλά τελικά πολύ καλύτερο -συγγνώμη μαμάδες όλου του κόσμου αλλά είναι αλήθεια- πιάτο με σπιτικά ζυμαρικά με σαφράν, το νοστιμότερο πιάτο. Μοιάζει στο κλασσικό μακαρόνια με κιμά αλλά είναι σπιτικά ζυμαρικά με σαφράν, ραγού μόσχου μπολονέζ και Πεκορίνο Αμφιλοχίας. Κλείνω τα μάτια και ακόμα έχω αυτή τη νοστιμιά μπροστά μου, το πηρούνι γεμάτο με μια μπουκιά και το απολαμβάνω!
Αργότερα γευτήκαμε ακόμα ένα ανεπανάληπτο πιάτο, ένα Ζυγούρι γάστρας που όμως έχει μαγειρευτεί στη γάστρα για 16 ώρες και σερβίρεται με μανιτάρια και κοκκινιστά φρέσκα φασολάκια, ένα όνειρο!
Τα επιδόρπια στο Γαστροδρόμια είναι πεντανόστιμα και ελαφριά, το cheesecake με ανθότυρο και γλυκό του κουταλιού ήταν ό,τι έπρεπε μετά από τόσα γευστικά πιάτα.
My most beloved taste was the homemade pasta with saffron, with beef sauce bolognese and greek pecorino cheese from Amfilochia. Such a mom-reminding plate, such a delicious one!
From the meat dishes, we were offered to try one of the most famous ones, the mutton which is cooked at its sauce for 16 hours, and served with fresh mushrooms and green beans. Another tasty dish for meat lovers !
Desserts are very tasty and creative, with a greek twist, like the cheesecake with fresh cheese and spoon sweet. We think it’s perfect and so light!
Στο μενού θα θα βρείτε μια πραγματικά ατελείωτη λίστα με Ελληνικά τυριά και αλλαντικά για να δοκιμάσετε και να συνοδέψετε το κρασί σας. Μία εντυπωσιακή λίστα Ελληνικών και Διεθνών κρασιών από πάρα πολλούς γνωστούς αμπελώνες, θα κάνουν πραγματικά τους λάτρεις του οίνου, να μην μπορούν να διαλέξουν.
Wines have a very important role at the restaurants menu. You will find a really great selection from Greek and other wineries to accompany your food. There is also the unique pantry shop, so you can buy your preferred Greek delicacies, like honey, herbs, pasta, wines, and more. It gives you the feeling that you enter an old gastronomy-grocery shop to choose for your home. Such an innovative idea for all food lovers!
Στο pantry shop που θα βρείτε και στην ιστοσελίδα του εστιατορίου, μπορείτε να παραγγείλετε όσα σας εντυπωσιάζουν και επιθυμείτε να δοκιμάσετε. Μαγικά Ελληνικά τρόφιμα, μέλι, βότανα, ζυμαρικά από παραγωγούς που αγαπούν τα προϊόντα τους, συμπληρώνουν την εξαιρετική λίστα κρασιών και αποσταγμάτων και φέρνουν τον άερα του παλιού παντοπωλείου στο τραπέζι μας. Υπέροχη ιδέα, για εμάς που αγαπάμε το καλό φαγητό και το εκτιμάμε ιδιαιτέρως.
Χωρίς δεύτερη σκέψη, θα μέινετε πλήρως ικανοποιημένοι από τις γέυσεις και την εξυπηρέτηση στο Γαστροδρόμιο, ένα εστιατόριο με οικογενειακό feeling, pet friendly αλλά ταυτόχρονα τόσο gourmet.
Gastrodromio will undoubtebly leave you so satisfied. It’s a restaurant that is pet friendly, family friendly and yet so gourmet. You shouldn’t miss it.