Η Δυτική Μακεδονία μας αφήνει πάντα εντυπωσιασμένους σε κάθε επίσκεψη, έτσι δε μπορούσαμε να μείνουμε ασυγκίνητοι από την ομορφιά του Νυμφαίου. Το επισκεφθήκαμε για να διαπιστώσουμε ότι δικαίως είναι top προορισμός.
Έχει χαρακτηριστεί σαν το πιο όμορφο ορεινό χωριό της Ελλάδας, είναι διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός από το 1978 και ανάμεσα στα 10 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, σύμφωνα με πολλούς ταξιδιωτικούς οδηγούς. Τόσοι τίτλοι, για ένα τόσο δα βλαχοχώρι, ειναι αρκετοί ώστε να το επισκεφτειτε.
Ήταν Δεκέμβριος όταν πρωτοπήγαμε στη Νέβεσκα, όπως λέγεται στα Βλάχικα, και φυσικά μαγευτήκαμε.
O οικισμός
Το Νυμφαίο έχει μια πολυτάραχη ιστορία που ξεκινά στις αρχές του 1300, όταν νομάδες Βλάχοι εγκαταστάθηκαν εδώ. Από τα τέλη του 17ου αι. και για τρεις σχεδόν αιώνες αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αργυροχρυσοχοΐας στα Βαλκάνια γεγονός που αντανακλάται στα εντυπωσιακά αρχοντικά του οικισμού. Αργότερα εγκαταλείφθηκε λόγω μετανάστευσης των κατοίκων του, όμως τώρα είναι πια ένα όχι μόνο πανέμορφο ορεινό χωριό στα 1300μ υψόμετρο αλλά και τουριστικός προορισμός με πολύ ενδιαφέρον.
Η είσοδος του χωριού είναι εντυπωσιακή και σε προϊδεάζει θετικά για όσα θα δεις. Περπατώντας στα λιθόστρωτα καλντερίμια, συναντάς απίστευτης ομορφιάς παλιά αρχοντικά, πετρόκτιστα όλα και με στέγη από λαμαρίνα, ώστε να γλυστράει το χιόνι. Δε συναντήσαμε καμμιά αρχιτεκτονική παραφωνία, είναι πρότυπο παραδοσιακού οικισμού, τα αρχοντόσπιτά του είναι ανακαινισμένα και καλοδιατηρημένα, και οι τουριστικές υποδομές άκρως θελκτικές.
Μια βόλτα στο κέντρο και θαυμάσαμε αμέτρητα όμορφα κτίρια, την περίφημη Νίκειο Σχολή, ένα εντυπωσιακό κι επιβλητικό κτίριο με ιστορία, το Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, γιατί ως γνωστόν το Νυμφαίο έχει παράδοση σε αυτή την τέχνη και πολλά αρχοντικά που έχουν μετατραπεί σε ξενώνες, μαγαζάκια και καφέ.
Ο Αρκτούρος
Σε απόσταση περίπου 1,5 χλμ. έξω από το Νυμφαίο και μέσα στο φυσικό δάσος οξιάς βρίσκεται το Περιβαλλοντικό Κέντρο του Αρκτούρου. Σε μια περιφραγμένη έκταση 50 στρεμμάτων, ζουν σε ημιελεύθερη κατάσταση, πάντα με την φροντίδα των υπευθύνων, πρώην αιχμάλωτες αρκούδες.
Εδώ επιβάλλεται να έρθετε, για να θαυμάσετε το πανέμορφο δάσος, τις αρκούδες πριν κοιμηθούν για το χειμερινό τους ύπνο, την αξιόλογη δουλειά και προσπάθεια όλων όσων εργάζονται στον Αρκτούρο και φροντίζουν αυτά τα πλάσματα να ζήσουν. Οι αρκούδες που ζουν εδώ, καθώς απομακρύνθηκαν από τη μητέρα τους πολύ μικρές, δε θα μπορούσαν να επιβιώσουν στη φύση. Εδώ προστατεύονται τόσο από την αιχμαλωσία των ανθρώπων, την εκμετάλλευση, όσο κι από τα άλλα ζώα.
Η επίσκεψη και περιήγηση στους χώρους με συνοδεία οδηγού, ήταν μοναδική εμπειρία, και οι αρκούδες που είδαμε φάνηκαν τόσο ήσυχα πλάσματα. Απολάμβαναν την καθημερινότητά τους κι έπαιζαν ανέμελες.
Τριγύρω περιοχή
Κοντά στο Νυμφαίο, βρίσκεται και η περίφημη λίμνη Ζάζαρη από τους σημαντικούς υδροβιότοπους της Β. Ελλάδας που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000. Υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνετε, bird watching, βόλτα με ποδήλατα ή άλογα, στην περίμετρο της λίμνης, ακόμα κα κανό στη λίμνη. Μια εμπειρία που θα θέλαμε να τη ζήσουμε όταν επιστρέψουμε στην περιοχή, μαζί με την επίσκεψη σε οινοποιεία που τόσο αγαπάμε.
Αυτό το βλαχοχώρι, μας εντυπωσίασε πραγματικά, με το χαρακτήρα του και την αγέρωχη ομορφιά του. Οι κάτοικοι, περήφανοι Βλαχόφωνοι οι περισσότεροι ομιλούν ακόμα τη γλώσσα τους και υποδέχονται τους επισκέπτες με ζεστασιά.
Διαμονή και φαγητό
Για τη διαμονή μας, διαλέξαμε τον παραδοσιακό ξενώνα Εντερνέ, στο κέντρο του χωριού, με τα λιτά αλλά ζεστά και πλήρως εξοπλισμένα του δωμάτια, με θέα στην πλατεία. Στο ισόγειο, και στο ομώνυμο καφέ, ήπιαμε ροφήματα που μας κράτησαν ζεστούς από την παγωνιά που επικρατούσε έξω.
Στις ταβέρνες του Νυμφαίου, δοκιμάσαμε ντόπιες σπεσιαλιτέ στο Δίπορτο και εντυπωσιαστήκαμε με την πανέμορφη διακόσμησή του εκτός από τις γεύσεις του. Ακόμα δοκιμάσαμε τα πιάτα στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Μοάρα, που ήταν πραγματικά ξεχωριστά. Θα βρείτε νόστιμα κρέατα, φανταστικές πίτες και πολλά μεζεδάκια με τις πασίγνωστες πιπεριές Φλωρίνης.
Αυτό που μας έμεινε στην καρδιά μας είναι η αίσθηση ότι όλες τις εποχές του χρόνου, το χωριό αυτο θα είναι κουκλίστικο, όπως το είδαμε εμείς στην καρδιά του χειμώνα. Το καλοκαίρι γεμίζει ντόπιους που επιστρέφουν για διακοπές και ξέγνοιαστες οικογενειακές στιγμές.
Η αρχοντιά του είναι μοναδική και γιa αυτο το Νυμφαίο μένει στη μνήμη και ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ορεινά χωριά. Θα το δείτε μόλις φτάσετε σε αυτό, έχει μια αύρα παλιάς Ελλάδας, τότε που η χωρα μας έκανε θαύματα και παρήγε ιστορία.